Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība otrdien, 11. janvārī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par dzīvnieku labturības prasībām dzīvnieku patversmēs un kārtību, kādā dzīvnieku nodod dzīvnieku patversmē vai dzīvnieku viesnīcā, lai skaidrāk noteiktu kārtību par nečipota dzīvnieka apzīmēšanu ar mikroshēmu (čipu), dzīvnieka saimnieka informēšanu un iespējamo dzīvnieka saimnieka maiņu. 

Grozījumi noteic, ka turpmāk patversmē nogādātie un ar čipu neapzīmētie un nereģistrētie suņi 72 stundu laikā praktizējošam veterinārārstam ir jāapzīmē un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē, ievērojot normatīvajos aktos noteikto kārtību par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju. 

Kad mājas (istabas) dzīvnieks ir nokļuvis patversmē, patversmes īpašniekam ne vēlāk kā stundas laikā ir jānosaka (pēc dzīvnieka identifikācijas un reģistrācijas datiem) suņa īpašnieks vai turētājs un nekavējoties jāpaziņo par mājas (istabas) dzīvnieka saņemšanas laiku un vietu. Ja dzīvnieka īpašnieks (turētājs) 24 stundu laikā pēc paziņošanas neierodas pēc sava suņa, tad patversmes veterinārārstam datubāzē jāreģistrē tā atrašanās vieta (nemainot mājas (istabas) dzīvnieka turēšanas vietu), norādot patversmes adresi, datumu un laiku, kad dzīvnieks ievietots patversmē. 

Savukārt, ja sunim 14 dienu laikā pēc dzīvnieka ievietošanas patversmē nav atradies īpašnieks vai turētājs, tad 15. dienā patversmi LDC datubāzē reģistrē kā īpašnieku. 

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 16. maija noteikumos Nr. 407 “Noteikumi par dzīvnieku labturības prasībām dzīvnieku patversmēs un dzīvnieku viesnīcās, kārtību, kādā dzīvnieku nodod dzīvnieku patversmē vai dzīvnieku viesnīcā, kā arī dzīvnieku patversmju un dzīvnieku viesnīcu reģistrācijas kārtību”” stāsies spēkā 2022. gada 1. jūlijā un tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 



Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv