Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija (ZM) aicina iedzīvotājus, valsts un pašvaldību institūcijas kā arī uzņēmumus un organizācijas gan ikdienas uzturam, gan sabiedriskajā ēdināšanai vairāk iegādāties Latvijā ražotos pārtikas produktus.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Covid-19 pandēmija skar plašu Latvijas iedzīvotāju loku, tajā skaitā arī lauksaimniekus, pārtikas ražotājus un uzņēmējus. Šajā sarežģītajā laikā ir īpaši svarīgi turēties kopā, atbalstot vienam otru. Jo vairāk iedzīvotāji ikdienas gaitās savos pārtikas grozos izvēlēsies ielikt tieši vietējo ražotāju produktus, jo lielāku kopējo atbalstu mēs spēsim sniegt tiem, kuri ir rūpējušies par šo produktu nepārtrauktu pieejamību. Kā arī ne mazāk svarīgi ir valsts un pašvaldību iestādēm pilnvērtīgi izmantot zaļā publiskā iepirkuma sniegtās priekšrocības, tajā skaitā pārtikas pakās skolēniem jābūt iekļautiem tieši vietējiem – Latvijas produktiem. Ja institūcijas veidotā pārtikas pakā tiek iekļauts importa piens, tas ir uzskatāms piemērs tam, kā tiek laista garām iespēja nodrošināt bērniem kvalitatīvu pašmāju pārtiku, turklāt arī tas, ka institūcija izvēlas neizmantot iespēju sniegt palīdzīgu roku vietējiem lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem. Tādēļ aicinu ikvienu ikdienas gaitās un darbos izvēlēties tieši vietējo lauksaimnieku, ražotāju un uzņēmēju produktus!”

ZM aicina pašvaldības raudzīties, lai iepirkumos sabiedriskajai ēdināšanai arvien vairāk tiktu izmantoti zaļā publiskā iepirkuma kritēriji, kas nodrošina salīdzinošas priekšrocības pārtikas produktiem, kas ražoti tuvākā attālumā, ir kvalitatīvāki un svaigāki, turklāt ir draudzīgāki videi un dod pienesumu novadu ražotājiem un pašvaldībām.

Tāpat pašvaldības ir aicinātas Latvijā ražoto pārtikas produkciju plašāk izmantot skolēnu pārtikas paku komplektēšanā, kas skolēniem tiek izsniegtas attālināto mācību laikā.
____________________________________

Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv