Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Pirmdien, 21. novembrī, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē Briselē dalībvalstis diskutēja par Eiropas Komisijas (EK) izstrādāto jauno ES Meža stratēģiju 2030. gadam.

Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Edgars Kronbergs sanāksmē uzsvēra, ka Latvijā meža nozare ir ārkārtīgi būtiska Latvijas tautsaimniecības un eksporta nozare (meža nozares eksports ap 20% no kopējā valsts eksporta). Turklāt mežiem ir liela nozīme lauku teritoriju attīstībā Latvijā un tā sniedz ievērojamu ieguldījumu valsts ekonomikā.

Latvija uzskata, ka, izstrādājot ES līmeņa iniciatīvas, t.sk. Meža stratēģiju, jau pašā sākumā ir svarīga dalībvalstu nozares ekspertu aktīva iesaiste. Līdz šim ES Meža stratēģijas izstrādē noteicošā loma bijusi EK. ES Meža stratēģijā iezīmētie attīstības virzieni un turpmākās EK iniciatīvas nedrīkst būt pretrunā ar dalībvalstu attīstības mērķiem, tāpēc piemērotāko meža apsaimniekošanas metožu un paņēmienu izvēlei ir jābūt dalībvalstu kompetencē, ņemot vērā vietējos apstākļus. Tāpēc Latvija aicina EK veidot aktīvu dialogu ar dalībvalstīm un iesaistīt Eiropas mēroga meža nozares sadarbības partneru organizācijas.

EK piedāvātajā ES Meža stratēģijā ir pietiekami jānovērtē arī meža ekonomiskā devuma nozīmīgums. Latvija ir viena no ES mežainākajām valstīm un ir ieinteresēta, lai meža nozare arī turpmāk nodrošinātu sabiedrības ekonomiskās, sociālās un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas intereses.



Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv