Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Trešdien, 12. februārī, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Grasbergs piedalīsies starptautiskajā bioloģiskās lauksaimniecības izstādē un kongresā “BioFach 2020”, kurš notiek no 2020. gada  12. līdz 15. februārim Nirnbergā, Vācijā.

Jānis Grasbergs: “Bioloģiskā lauksaimniecība ieņem nozīmīgu vietu Latvijas tautsaimniecībā. Arvien vairāk cilvēku gan Latvijā, gan ārvalstīs pievērš lielāku uzmanību savai veselībai un ikdienas uzturam, raugoties, lai tas kļūtu veselīgāks, un vairāk izvēlās bioloģiski ražotus pārtikas produktus. Latvijas un pasaules tirgū pieprasījums pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas pieaug, tāpēc bioloģiskajiem lauksaimniekiem ir iespējas attīstīt ražošanu, piedāvājot arvien plašāku bioloģiskās pārtikas produkcijas klāstu.”

Latvijā pašlaik ir vairāk nekā 4500 uzņēmumi, kas sertificēti atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām. No tiem vairāk nekā 4200 ir lauksaimnieki, kuri apsaimnieko vairāk nekā 474  tūkstošus hektāru, no tiem ap 290 tūkstošu hektāru ir lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kas veido 14 procentus no kopējās lauksaimniecības zemju platības. Eiropas Savienībā bioloģiski sertificēto platību ziņā Latvija atrodas 7. vietā.

“BioFach 2020” ir viena no vadošajām bioloģiskās pārtikas izstādēm pasaulē, kas jau 31. reizi norisināsies Nirnbergā. 2019. gadā izstādē piedalījās ap 3000 dalībnieki un to apmeklēja vairāk kā 51 tūkstotis apmeklētāju no 143 valstīm.

Izstādē “BioFach 2020” Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra nodrošina dalību nacionālajā stendā 12 Latvijas bioloģiskās pārtikas ražotājiem: AS “Dobeles dzirnavnieks”, SIA “Milzu”, SIA “LAT EKO FOOD”, AS “Tukuma piens”, SIA “Rāmkalni Nordeco”, SIA “Kārumu fabrika”, SIA “Ricberry”, SIA “Pharmeko Lettland”, SIA “L.Ē.V./Ekstraktu rūpnīca”, SIA “KEEFA”, SIA “LKOM”.

Piedalīšanās kongresā un izstādē dod iespēju uzzināt jaunākās aktualitātes bioloģiskās lauksaimniecības jomā, iepazīties ar sasniegumiem bioloģisko produktu ražošanā un pārstrādē, kā arī uzņēmējiem iegūt sadarbības partnerus un jaunus tirdzniecības noieta ceļus.

“BioFach 2020” kongresā tiks izskatīti vairāki Latvijai svarīgi jautājumi, piemēram, bioloģiskās sēklas un heterogēnais augu reproduktīvais materiāls – kā īstenot prasības, kas noteiktas jaunajā bioloģiskās ražošanas regulā, bišu pasaules piesārņojums – ko tas nodara cilvēkiem, dzīvniekiem un zemniekiem, pārstrādes principi bioloģiskajā lauksaimniecībā, zinātniskie pētījumi bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai, ES jaunās Kopējās lauksaimniecības politikas ietekme uz bioloģiskajiem ražotājiem u.c.
 _____________________________
Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv