Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Rīgā, Ķīpsalā, no 9. līdz 12. septembrim norisinās starptautiskā pārtikas izstāde “Riga Food 2020”, kurā piedalās 450 pārtikas uzņēmumi no 25 valstīm. Izstādē ir aplūkojami 10 valstu nacionālie stendi. Latvijas nacionālo kopstendu ar Zemkopības ministrijas atbalstu organizējis Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI). 

Šodien zemkopības ministrs Kaspars Gerhards apmeklēja Latvijas nacionālo kopstendu, kurā var aplūkot Latvijas maiznieku biedrības uzņēmumu SIA “Dona”, SIA N. Bomja maiznīca “Lielezers”, SIA “Saldus Maiznieks”, SIA “Lāči” un AS “Hanzas maiznīca” ražoto, kā arī SIA “RKF Valežs”, SIA “Mosenc”, AS “Jaunpils pienotava”, SIA “Aloja Starkelsen”, SIA “Top Food” un SIA “Gaļas nams “Ādaži”“ produkciju. 

Ministrs apmeklēja arī AREI ar Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda atbalstu organizēto zivrūpniecības nozares kopstendu, kurā produkciju izstādījusi biedrība “Rīgas Šprotes”, SIA “Banga Ltd”, SIA”Verģi” un SIA “Karavela”.

Kaspars Gerhards viesojās AREI inovāciju stendā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes inovāciju stendā, Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas stendā, nodibinājuma “Latvijas tehnoloģiskais centrs” stendā, SIA “SFT Group” stendā (“Amberfish”) un Japānas nacionālajā kopstendā. 

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Pašlaik viena no aktuālām pasaules tendencēm ir ēšanas paradumu maiņa - patērētāji vairāk interesējas par produkta sastāvu, kvalitāti, dabīgumu un izcelsmi. Latvijā ir pieejamas augstas kvalitātes izejvielas, un mēs varam lepoties ar lielu izcilas kvalitātes pārtikas produktu daudzveidību, ko saražo mūsu lauksaimnieki ne tikai pašu vajadzībām – pašmāju produkti jau tiek eksportēti uz vairāk nekā 150 pasaules valstīm, tā veicinot sadarbības iespējas, un arī šāds izstādes formāts sniedz lieliskas iespējas prezentēt savus ražojumus, kā arī sekmēt jaunas sadarbības iespējas.” 

Jau tradicionāli izstādes “Riga Food” atklāšanas dienā 9. septembrī noris piena un medus konkursa uzvarētāju apbalvošana. Ministrs, apbalvojot laureātus, uzsvēra, ka īpaši svarīgs katras valsts pastāvēšanas pamatelements ir pietiekams pārtikas pašnodrošinājums, attīstīta lauksaimniecība un pārtikas rūpniecība. Latvijas pārtikas ražotāji godam veic šo uzdevumu. 

Latvijā ražoto piena produktu konkurss norisinājies kategorijā “Vājpiena biezpiens ar tauku saturu līdz 0,5%”, “2019./2020. gada jaunais piena produkts” un “2019./2020. gada jaunā piena produkta iepakojums”. Visaugstāko novērtējumu – 1. vietu un izstādes “Riga Food 2020” zelta medaļu kategorijā “Vājpiena biezpiens ar tauku saturu līdz 0,5%” saņēmis PKS “Straupe” ražotais vājpiena biezpiens, meistare Gunta Tetere. Jauno produktu grupā “Sieri” 1. vieta un “Riga Food 2020” zelta medaļa - a/s “Smiltenes piens” sieram “Smiltene”, meistare Vita Puriņa. Jauno produktu grupā “Skābpiena produkti” 1. vieta un zelta medaļa - “Food Union” (a/s “Rīgas piena kombināts”) “Lakto. Rabarbers, ērkšķoga”, meistars Viktors Biziks. Jauno produktu grupā “Saldie biezpiena izstrādājumi” 1. vieta un “zelta medaļa - a/s “Smiltenes piens” biezpiena tortei ar apelsīnu ievārījumu, meistare Vita Puriņa. Jauno produktu grupā “Saldējums” 1. vieta un zelta medaļa - SIA “Rūjienas saldējums” šokolādes saldējumam ar brūkleņu piedevu šokolādes vafeles konusā, meistare Sanda Gūte. Savukārt jauno piena produktu iepakojuma konkursā 1. vieta un zelta medaļa - a/s “Tukuma piens” skābpiena dzēriena “Turku Ayran” (500 g) iepakojumam un “Turku jogurts. Mango” (300 g) iepakojumam.

Medus konkursa “Garšīgākais Latvijas medus 2020” nominācijā “Gaišais medus” laureāte ir Lolita Rudzīte ar pavasara - liepu medu, kas ievākts Skrīveru dendroloģiskajā parkā. Nominācijā “Tumšais medus” uzvarējusi Maija Malnača ar dažādu ziedu medu, ievāktu Viesītes novadā, un nominācijā “Monoflorais medus” - Ilze Grava-Niķe ar liepziedu medu, kas ievākts Rīgā, Ēnas ielā. 

Pārtikas un dzērienu rūpniecība ir viena no lielākajām Latvijas apstrādes industrijas nozarēm un veido aptuveni piekto daļu no apstrādes rūpniecības pievienotās vērtības, kā arī aptuveni 20 procentus no kopējās eksporta vērtības valstī. Pārtikas produktus Latvija eksportē uz vairāk nekā 150 valstīm. 

Vairāk informācijas par Baltijas valstu lielākās pārtikas izstādes norisi varat uzzināt “Riga Food 2020” tīmekļvietnē. 


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv