Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Latvijas pārtikas ražotāji jau tradicionāli no 5. līdz 9. oktobrim piedalīsies vienā no prestižākajām pasaules pārtikas industrijas izstādēm – “Anuga 2019” Ķelnē, Vācijā.

Šogad Latvijas ražotāji uz Ķelni vedīs sešus nacionālos kopstendus, kuros būs aplūkojama 31 uzņēmuma produkcija. Dzērienu hallē produkciju rādīs SIA “Dabas dots”, SIA “Cido Grupa”, SIA “Markol”, “SIA “Ilgzeem”, SIA “LKOM” un SIA “Nordic Food”.

Maizes un saldumu paviljonā produkciju vienkop izstādīs SIA “Lāči”, SIA “Kārumu fabrika”, SIA “Orkla Confectionery & Snacks Latvija” un AS “Latvijas Maiznieks”. 

Piena produktu hallē būs uzņēmumu AS “Jaunpils pienotava”, AS “Cesvaines piens”, SIA “Top food”, AS “Tukuma piens” un AS “Balticovo” produkcija. 

SIA “Salas zivis”, SIA “Gaļas nams Ādaži” un SIA “Cēsu gaļas kombināts” savu veikumu rādīs gaļas produktu paviljonā. 

Bio un veselīgo produktu hallē redzēsim SIA “Rāmkalni Nordeco”, SIA “Felici”, SIA “Lat Eko Food” un SIA “Milzu!” ražojumus. 

Sestais kopstends no Latvijas atradīsies delikatešu (fine food) hallē, un saražoto tur rādīs SIA “Zekants”, SIA “Smartfoody”, SIA “ZETZ”, SIA “Pērnes L”, “SIA "Pharmeko Lettland", SIA “Dimdiņi”, SIA “Taste Caps!”, SIA “Pure Chocolate” un SIA “Very Berry”. 

Zemkopības ministrija atbalsta šo sešu nacionālo kopstendu izveidošanu un piedalīšanos izstādē. Atbilstoši subsīdiju programmā pieejamiem finanšu līdzekļiem kopstenda dalībniekiem tiek nodrošināts kopīgs, vienotā dizainā aprīkots stends, tostarp arī mēbeles, elektrības pieslēgums, kā arī produktu paraugu transportēšana uz izstādi un līdzfinansēta platības maksa. 

Izstādes platība ir 284 000 kvadrātmetri, kuros šogad produkciju piedāvās kopskaitā 7590 uzņēmēji no 106 pasaules valstīm. Latvijas sešos nacionālajos kopstendos produkciju rādīs 31 uzņēmums, bet izstādē “Anuga 2019” pavisam šogad piedalīsies 50 uzņēmumu no Latvijas, tostarp vēl vienā nacionālajā – zivrūpniecības kopstendā. 

Vienai no lielākajām pārtikas industrijas izstādēm “Anuga” šogad aprit 100 gadu. Startējusi Štutgartē 1919. gadā, tā līdz 1929. gadam gadskārtēji norisinājās Vācijas dažādās pilsētās – Minhenē, Hannoverē, Berlīnē, Magdeburgā, Ķelnē, Breslavā (tagadējā Vroclavā), Heidelbergā, Dortmundē, Koblencā, Ķīlē. Otrais Pasaules karš pārtrauca izstādes norises ritmu, un pasākums atdzima tikai pēc kara, 1951. gadā, mainoties tā formātam. Vācijas pārtikas ražošanas profesionāļi nolēma savā forumā satikties katru otro gadu un nemainīgā izstādes mājvietā - Ķelnē. Gadu no gada izstādes mērogs audzis, un pašlaik tā ir viena no visplašāk pazīstamajām un apmeklētajām starptautiskajām pārtikas un dzērienu industrijas izstādēm pasaulē, kā arī iecienīta informācijas un kontaktu birža. 
_____________________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv