Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība ceturtdien, 14. janvārī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par aizdevumu programmu lauksaimniecības, lauku attīstības un zivsaimniecības saimnieciskās darbības veicējiem, lai pielāgotu noteikumus grozījumiem Eiropas Komisijas de minimis regulās, de minimis atbalsta sniegšanas termiņus un nosacījumus saskaņojot ar regulās paredzētajiem termiņiem un nosacījumiem. 

Ar izmaiņām noteiktumos ir paplašināts atbalstāmo nozaru un pretendentu loks, piemēram, aizdevuma atbalstu turpmāk varēs saņemt arī sabiedriska organizācija, ja tā veic saimniecisko darbību. Atbalstu varēs saņemt arī ēku nomai vai ēku uzturēšanas pakalpojumam, kā arī darījumiem ar nekustamo īpašumu, ja tie ir daļa no īstenojamā projekta un to iegādes vērtība nepārsniedz 35 tūkstošus eiro. 

Ir paaugstināts maksimālais saimnieciskās darbības veicēja apgrozījuma slieksni no 70 līdz 100 tūkstošiem eiro, lai veicinātu iedzīvotāju iesaistīšanos saimnieciskajā darbībā lauksaimniecībā, lauku attīstībā un zivsaimniecībā un iespējami mazinātu Covid-19 negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību. 

Tāpat kā līdz šim, aizdevumu izsniegs un programmu administrēs finanšu institūcija “Altum”. 

MK noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 24. jūlija noteikumos Nr. 446 “Noteikumi par lauksaimniecības, lauku un zivsaimniecības saimnieciskās darbības veicēju aizdevumu programmu”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

____________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv