Rudzu maizes klaips, kurā ievīstīts žāvēts speķis un sīpoli

Vēl viens īpašais Latvijas produkts – “Aglonas maizes veistūklis” – iekļauts Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Produkta saikni ar ģeogrāfisko apgabalu veido reputācija, kuras pamatā ir senas vēsturiskās tradīcijas un īpašības, it īpaši pagatavošanas metode. “Aglonas maizes veistūklis” ir astotais Latvijas produkts, kas ir iekļauts ES shēmās.

“Aglonas maizes veistūklis” ir garens rudzu maizes klaipiņš, kurā ievīstīts un iecepts žāvēts cūkas speķis un sīpoli, un maizes pagatavošanas veids ir saglabāts nemainīgs kopš 19. gadsimta beigām. Viss šīs īpašās rudzu maizes pagatavošanas process ir roku darbs. Veistūkļa gatavošana, sākot no plaucējuma un ieraudzēšanas, rudzu mīklas mīcīšanas, klaipiņa pamatnes formas izveidošanas, mīklas pamatnes piepildīšanas ar žāvēta cūkas speķa un sīpolu gabaliņiem, to ievīstīšanas mīklā un izcepšanas, prasa līdz pusotrai dienaktij laika. Veistūkli uz kļavu lapām cep maizes krāsnī, kas kurināta ar alkšņa vai apses malku, bet to var cept arī elektriskajā krāsnī.

Vairāk par “Aglonas maizes veistūkļa” receptūru, gatavošanu un saikni ar ģeogrāfisko apgabalu piedāvājam izlasīt produkta reģistrācijas pieteikumā

“Aglonas maizes veistūkļa” aizsardzību ES paredz 2025. gada 24. janvārī pieņemtā Eiropas Komisijas (EK) regula, kas stāsies spēkā 2025. gada 20. februārī.