Piektdien, 11. aprīlī, Baltijas valstu lauksaimniecības ministri apmeklēja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti (LBTU) Jelgavā, lai iepazītos ar universitātes jaunākajiem zinātniskajiem sasniegumiem, pārtikas tehnoloģiju attīstību un inovācijām. Vizītes laikā īpaša uzmanība tika pievērsta pārtikas drošībai un ilgtspējīgām tehnoloģijām, ko attīsta LBTU zinātnieki sadarbībā ar industrijas partneriem.
Ministri – Latvijas zemkopības ministrs Armands Krauze, Lietuvas zemkopības ministrs Ignas Hofmans un Igaunijas reģionālo lietu un zemkopības ministrs Hendriks Johanness Terras – iepazinās ar LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas, Pārtikas institūta un EIT Food pārstāvniecības Latvijā darbu. Vizītes noslēgumā ministri apmeklēja arī LBTU galveno ēku – Jelgavas pili, kur tika apspriestas iespējas turpmākai sadarbībai izglītības un zinātnes jomās.
LBTU ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu un inovāciju kopienas EIT Food partneris, kas veicina pārtikas inovāciju un ilgtspējīgu tehnoloģiju attīstību. Šī iniciatīva apvieno universitātes, pētniecības institūtus un uzņēmumus, lai radītu jaunus risinājumus pārtikas sistēmā. Savukārt LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa ir viens no vadošajiem zināšanu un inovāciju attīstības centriem Latvijā, sekmējot jaunu tehnoloģiju izstrādi un ieviešanu bioekonomikas nozarē.
Ministri vizītes laikā degustēja arī LBTU zinātnieku izstrādātos liofilizētos pārtikas produktus, kas tapuši ciešā sadarbībā AS "Roga Agro". Liofilizācija jeb kaltēšana saldējot ir augstas pievienotās vērtības pārtikas apstrādes metode, kas būtiski samazina ūdens daudzumu produktos, vienlaikus saglabājot līdz pat 97% uzturvielu. Šīs tehnoloģijas priekšrocība ir ilgstoša produktu uzglabāšana, nezaudējot to uzturvērtību un organoleptiskās īpašības. Sadarbības rezultātā ir izstrādātas inovatīvas liofilizēto ēdienu receptūras un veiktas rūpīgas testēšanas procedūras. Realizētie produkti ir īpaši piemēroti militārajai nozarei, nodrošinot drošas un uzturvielām bagātas pārtikas rezerves karavīriem, kā arī izmantojami ekstremālos apstākļos un krīzes situācijās.
Zemkopības ministrs Armands Krauze uzsvēra: "Šodien redzējām, cik stratēģiski būtiska loma ir zinātnei mūsu nozarēs. Ieguldot zinātnē un inovācijās, mēs spējam radīt produktus ar augstu pievienoto vērtību, kas stiprina ne vien nozaru un universitātes konkurētspēju, bet arī sniedz ilgtspējīgus risinājumus aktuālām sabiedrības vajadzībām. LBTU darbs pierāda, ka spējam paši parūpēties par valsts pārtikas nodrošinājumu un saražot nišas produktus, kas ir gan nepieciešami mūsu armijai, gan arī izmantojami tūrismā un citos dzīves apstākļos."
LBTU rektore Irina Arhipova akcentēja universitātes lomu inovāciju attīstībā: "Ļoti novērtējam iespēju Baltijas valstu lauksaimniecības ministrus tuvāk iepazīstināt ar mūsu universitātes pētniecības virzieniem un jaunākajiem zinātniskajiem sasniegumiem. Tikai ciešā sadarbībā ar nozari varam nodrošināt, ka Jelgavā izkoptās zināšanas un inovācijas tiek jēgpilni pārnestas plašākai sabiedrībai svarīgos risinājumos. Ministru vizīte apliecina, ka izglītības, zinātnes un inovāciju attīstība lauksaimniecības un pārtikas nozarēs ir stratēģiski svarīgs jautājums."