Juris Zinārs, Zemkopības ministrijas Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vadītājs
Jaunā pārtika ir tāda pārtika un tās sastāvdaļas, kuras līdz 1997. gadam Eiropas Savienībā (ES) netika patērētas nozīmīgā apjomā.
Jaunā pārtika var būt dažāda – gan inovatīva pārtika, piemēram, sintētiskais zeaksantīns, kurš ir ļoti noderīgs acu veselībai, gan jau ierasta pārtika, kas ražota, izmantojot jaunas tehnoloģijas un ražošanas procesus, piemēram, ar ultravioleto starojumu apstrādāta pārtika – piens, maize, sēnes, raugs, gan arī pārtika, kas tiek tradicionāli lietota ārpus ES, piemēram, noni augļa sula, kura satur daudz bioloģiski aktīvu vielu. Šī augļa dzimtene ir Polinēzija, ko vietējie iedzīvotāji lietoja uzturā jau paaudzēm, bet ES iepazina salīdzinoši nesen.
ES ir izstrādājusi jaunās pārtikas pamatprincipus, kas nosaka, ka jaunus pārtikas produktus drīkst laist tirgū vai izmantot cilvēku uzturā, ja vien tie ir reģistrēti un iekļauti jauno pārtikas produktu sarakstā (saraksts). Šādus produktus drīkst lietot atbilstoši sarakstā norādītajiem izmantošanas nosacījumiem un marķēšanas prasībām.
Jaunās pārtikas produktus var laist tirgū, ja to lietošana neapdraud cilvēku veselību un netiek maldināts patērētājs.
Tādēļ katrs jaunās pārtikas pieteikums tiek rūpīgi izvērtēs gan no Komisijas, gan Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes puses.
Jāatzīmē, ka jaunās pārtikas pieteikumu sagatavošana un apstiprināšana ir samērā dārgs un ilgstošs process.
Pazīstamākie jaunās pārtikas produkti ir Antarktikas krila eļļa, čia sēklas, insekti, fitosteroli.
Pēdējos gados jaunā pārtika paliek arvien populārāka, un arvien biežāk nonāk uz mūsu galda, piemēram, čia sēklas, kuru dzimtene ir Dienvidamerika, var ēst tāpat vai pievienot graudaugu brokastīm, salātiem, cepot smalkmaizītes, maizi u.c. vai godži ogas, kuru dzimtene ir Āzija, un ir ārēji līdzīgas rozīnēm ir iecienījuši patērētāji Eiropā. Tāpat daudzi patērētāji zina arī kvinojas sēklas.
Nākotnē jaunās pārtikas klāstam varētu arī pievienoties daudzi videi draudzīgi pārtikas produkti, piemēram, laboratorijā audzēta gaļa, lai, neskatoties uz straujo iedzīvotāju pieaugumu pasaulē, nevajadzētu atteikties no tās lietošanas uzturā.