Liene Bugina, Zemkopības ministrijas Pārtikas un veterinārā departamenta eksperte
Kazas svaigpiens ir radies kazas piena dziedzeru sekrēcijas rezultātā un pēc izslaukšanas nav karsēts augstāk par 40 °C temperatūru. Iegādājoties kazas svaigpienu tieši no ražotāja vai mazumtirdzniecības uzņēmuma, patērētājs var būt pārliecināts, ka svaigpiens iegūts no piena ražotāja piederošām kazām. Tieši piegādāt kazas svaigpienu nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecībai ir atļauts svaigpiena ražotājam, kurš Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) teritoriālajā struktūrvienībā ir saņēmis piena realizācijas atļauju.
PVD uzraudzībā esošiem kazas svaigpiena ražotājiem regulāri veic atbilstības pārbaudi, lai pārliecinātos par ražošanas atbilstību normatīvo aktu prasībām, kas, savukārt, apliecina, ka svaigpiens ir nekaitīgs. Tomēr, jāņem vērā, ka kazas svaigpiens ir termiski neapstrādāts dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkts, tāpēc drošības nolūkos ir ieteicams to uzvārīt.
Kazas svaigpiena realizācijas vietā pircējam jāpievērš uzmanība informācijai “Kazas svaigpiens. Pirms lietošanas uzvārīt” un norādei par piena derīguma termiņu “Izlietot līdz ...”, ņemot vērā, ka kazas svaigpiena derīguma termiņš nav ilgāks par 48 stundām no izslaukšanas brīža. Piena ražotājs, realizējot kazas svaigpienu, novieto patērētājam redzamā vietā piena realizācijas atļaujas kopiju. Svaigpienu iespējams pārdot pircēja traukos vai pēc pircēja lūguma vienreiz lietojamā iepakojumā.
Iespējams ir kazas svaigpiena ražotājam fasēt pienu ražošanas vietā, bet tad uz pievienotās etiķetes jābūt norādītam tirdzniecības nosaukumam “Kazas svaigpiens”, tilpumam, derīguma termiņam “Izlietot līdz ...”, uzglabāšanas apstākļiem, norādei “Pirms lietošanas uzvārīt”, piena ražotāja nosaukumam un adresei.