Ministru kabinets (MK) otrdien, 25. martā, apstiprināja kvalitātes kritērijus jauniem produktiem, kas paver iespējas uzņēmumiem ar vairāk kvalitatīvu vietējo produktu piedalīties nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā (“Zaļā karotīte” un “Bordo karotīte”), bet patērētājiem – saņemt vietējo augstas kvalitātes produkciju.
Ar grozījumiem ir paplašināts nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktu skaits, dodot iespēju sertificēt meža ogas un saldētu augļu un ogu produkciju.
Vairākiem nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktiem ir precizētas prasības:
- liellopu gaļas ieguvei:
- precizēts liellopu kaušanas vecums līdz 30 mēnešiem (iepriekš tas bija atšķirīgs dažādām dzīvnieku grupām),
- taukaudu slānis noteikts atbilstoši 1.–3 klasei, kas ļauj sertificēt arī augstvērtīgu dabīgās pļavās audzētu liellopu produkciju,
- precizēti mikrobioloģiskie rādītāji skābētiem produktiem, nosakot lielāku kopējo baktēriju skaitu, bet samazinot pelējumu un raugu skaitu, jo nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā atļauts izmantot dabīgo fermentēšanas metodi, kur svarīga loma ir pienskābo baktēriju klātbūtnei, kas palielina produkta kopējo mikroorganismu skaitu,
- ogām precizēti sausnas satura rādītāji, kurus ietekmē klimatiskie apstākļi, īpaši lietainās sezonas.
Ar papildinājumiem noteikumos ražotājiem nepalielinās administratīvais slogs, jo piedalīšanās pārtikas kvalitātes shēmās ir brīvprātīga.
Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 “Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.