Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Zemkopības ministrs Didzis Šmits diskusijā stāsta par nepieciešamību mainīt skolu ēdināšanas sistēmu

Trešdien, 10. maijā, Siguldā, Laurenču sākumskolā notika Zemkopības ministrijas organizēta diskusija “Bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšana Latvijā”, kurā klātesošie diskutēja par nepieciešamību mainīt bērnu pašreizējo ēdināšanas sistēmu. Interese par šo aktuālo tēmu bija ļoti liela – uz pasākumu Laurenču skolā bija ieradušies vairāk nekā simts pārstāvju no Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskajām organizācijām un valsts institūcijām, kā arī uzņēmēji, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojums izglītības iestādēs.

Dialoga iniciators zemkopības ministrs Didzis Šmits uzsver: “Nodrošinājums ar pārtiku ir stratēģiski svarīgs katrai valstij, bet veselīga pārtika ikdienas uzturā ir viens no veselīgas sabiedrības priekšnoteikumiem. Piemēri pasaulē rāda, ka jau no mazotnes bērnus var radināt pie vietējas izcelsmes veselīgas pārtikas, veidojot “bērnības garšu”, kas jauno paaudzi pavadīs tālāk dzīvē – nepieciešamība ikdienas uzturā lietot veselīgus produktus būs kļuvusi par ieradumu un pamatvajadzību.” Zemkopības ministrijas mērķis ir veidot tādu sistēmu, lai skolēnu ēdienkartē pēc iespējas vairāk nonāktu lokāli ražota pārtika, veidojot sadarbību ar vietējiem zemniekiem, zivsaimniekiem un pārstrādātājiem. Otrs lielais ieguvums šai iniciatīvai būs vietējās izcelsmes pārtikas patēriņa pieaugums, kam būs tieša pozitīva ietekme uz ekonomisko noturību un attīstību reģionos.

Zemkopības ministrs uzsvēra, ka lielāko daļu lauksaimniecības produktu Latvijas lauksaimnieki saražo daudz lielākā apjomā, nekā nepieciešams Latvijas pašpatēriņam, tāpēc liela daļa produkcijas tiek eksportēta. “Te kaut kas nav kārtībā. Mēs eksportējam graudus, bet pēc tam mūsu uzņēmumi jau citus graudus importē, lai ražotu pārslas un makaronus. Mūsu pienu iepērk lietuviešu pārstrādātāji, bet pēc tam mēs saviem bērniem skolās dodam Lietuvā ražotos piena produktus. Tāpēc ar steigu ir jāķeras klāt, lai šo sistēmu sakārtotu tā, lai vietējie produkti pa taisno nonāktu uz pusdienu galdiem Latvijas skolās,” sacīja Didzis Šmits.

Diskusijā piedalījās arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks un veselības ministre Līga Meņģelsone, kas pauda atbalstu zemkopības ministra iniciatīvai, paužot apņēmību līdzdarboties tās īstenošanā. Klātesošos ar šābrīža situāciju pārtikas nozarē iepazīstināja Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Diskusijas dalībnieki identificēja pašreizējas ēdināšanas sistēmas skolās problēmas un nepilnības, kā arī vienojās par to, ko nepieciešams mainīt, lai uzturs izglītības iestādēs kļūtu veselīgāks un skolēnu garšas izvēlēm atbilstošāks, kā arī, kas ir ne mazāk svarīgi, lai skolu ēdināšanā tiktu izmantota vietējo lauksaimnieku un pārtikas ražotāju saražotā produkcija. Dialogu par bērnu ēdināšanas sistēmas maiņu organizēja Zemkopības ministrija sadarbībā ar Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centru un Siguldas novada domi.
 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv