Pircēja ceļvedis
Uz koka laipas vīrietis rokās tur saldējumu

Liene Bugina, ZM Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte

Piena produkti (piemēram, krējums, siers, sviests, jogurts) ir iekļauti ES normatīvo aktu (aizsargāto tirdzniecības nosaukumu sarakstā, kur noteikts, ka tie ir iegūti vienīgi no piena, bet ar nosacījumu, ka drīkst pievienot to ražošanai nepieciešamās vielas, ja vien šīs vielas neizmanto, lai pilnībā vai daļēji aizstātu kādu no piena sastāvdaļām. Turpretī produktiem no piena (piemēram, deserts, krēms, pudiņš) ir pieļaujama augu tauku klātbūtne, jo tie nav iekļauti ES normatīvo aktu aizsargāto tirdzniecības nosaukumu sarakstā un tie nenosaka sevišķas ražošanas prasības.

Latvijā ir noteikts, ka piena produkti ir arī deserti, krēmi, tortes, saldējums u.c. produkti, ja tie ražoti no piena vai piena produktiem un piena produktu vai piena sastāvdaļu saturs nav mazāks par 51%. Piemēram, “saldējuma torte”, “biezpiena torte”, “jogurta deserts”, “biezpiena glazētais sieriņš” sastāvā būs ne mazāk kā 51% piena vai tā produktu(piemēram, piens, krējums, piena saldējums, krējuma saldējums, jogurts, biezpiens). Tomēr šādiem produktiem var būt pievienoti gan augu tauki, gan citas pārtikas sastāvdaļas.

Latvijā ir sevišķas prasības piena vai krējuma saldējumam, jo tā ražošanā tiek izmantots piens vai krējums un nepieciešamās pārtikas piedevas. Tāpat saldējumam var pievienot citus pārtikas produktus (zemenes, riekstus, marmelādi u.c.) vai sastāvdaļas. Tāpēc pērkot Latvijā ražotu “krējuma saldējumu” vai “piena saldējumu”, varam būt droši, ka tas sastāvēs no piena vai krējuma un piena tauki nebūs aizvietoti ar augu taukiem. Tomēr šīs prasības attiecas tikai uz pašu “piena vai krējuma saldējumu” nevis vafeli vai šokolādi.

Latvijā ražotajiem saliktajiem piena produktiem, kas ražoti no piena produktiem, krējuma un piena, saldējumam jāatbilst Latvijas prasībām, bet ievedot šādus produktus no citām dalībvalstīm, tiem Latvijas prasības nav jāievēro saskaņā ar savstarpējās atzīšanas principu. Tādēļ īpaša uzmanība jāpievērš produkta marķējumā norādītajām sastāvdaļām.

Augu tauku pievienošanai produktiem  var būt arī pozitīvi aspekti: derīguma termiņa pagarināšana, jaunu produktu ražošana un izmaksu samazināšana. Tāpēc veikalu plauktos ir arī atrodami produkti ar nosaukumiem, piemēram, “skābais krēms”, “piena augu tauku maisījums”, kuri ir krietni lētāki par krējumu un sviestu. Taču atgādinām, ka tie nav piena produkti, bet produkti, kuru ražošanā ir izmantots piens.