Zemkopības ministrs Didzis Šmits trešdien, 21. jūnijā, tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Irakli Kurašvili (Irakli Kurashvili), lai apspriestu iespējas paplašināt valstu ekonomisko un institucionālo sadarbību.
Tikšanās laikā Gruzijas vēstnieks norādīja, ka atzinīgi novērtē līdzšinējo ekonomisko, politisko un institucionālo sadarbību starp Latviju un Gruziju, kā arī pateicās par Latvijas ekspertu sniegto atbalstu daloties pieredzē un zināšanās, lai veicinātu Gruzijas integrācijas procesu Eiropas Savienībā. Puses apliecināja, ka ir ieinteresētas turpmākā divpusējās sadarbības attīstībā gan tirdzniecības apjomu palielināšanā, gan institucionālā sadarbībā, lai palīdzētu Gruzijai īstenot pasākumus pārtikas nekaitīguma sistēmas attīstībā.
Savukārt zemkopības ministrs Didzis Šmits norādīja, ka Latvija arī turpmāk atbalstīs Gruzijas Eiropas integrācijas un reformu centienus, kā arī pateicās par Gruzijas uzņēmēju ilggadēju aktīvu dalību pārtikas izstādē “Riga Food”, kas ir nozīmīgs pārtikas industrijas attīstību veicinošs pasākums.
Sarunas gaitā zemkopības ministrs un Gruzijas vēstnieks pārrunāja arī jau esošo sadarbību pētniecībā un izglītībā. Vēstnieks norādīja, ka Gruzija ir ieinteresēta sadarboties ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti studentu apmaiņas jomā.
Latvijas tirdzniecības bilance ar Gruziju pēdējos trīs gados ir bijusi pozitīva, kopš 2020. gada pieredzot eksporta pieaugumu ik gadu. 2022. gadā uz Gruziju tika eksportēti lauksaimniecības produkti vairāk kā 22 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 82 % vairāk nekā 2021. gadā. Savukārt lauksaimniecības produktu imports no Gruzijas 2022. gadā sasniedza gandrīz 9 miljonus eiro, kas, salīdzinot ar 2021. gadu, ir pieaudzis par gandrīz 24%.
Nozīmīgāko vietu Latvijas eksportā uz Gruziju ieņem bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, otrajā vietā ierindojas zivju izstrādājumi (pārsvarā zivju konservi – sardīnes, makreles, siļķes) un trešajā vietā – tabakas izstrādājumi. Latvija no Gruzijas importē galvenokārt bezalkoholiskos un alkoholiskos dzērienus, žāvētus augļus un lazdu riekstus, kā arī svaigus un atdzesētus dārzeņus.