Šonedēļ no 22. līdz 24. maijam zemkopības ministrs Didzis Šmits kopā ar valsts un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem devies pieredzes apmaiņas vizītē Somijas pilsētā Seinajoki, jo tieši Somijā jau daudzus gadus tiek veiksmīgi īstenota ļoti efektīva skolēnu ēdināšanas sistēma izglītības iestādēs, ikdienā skolās piedāvājot bērniem un jauniešiem veselīgas un gardas maltītes, kas sagatavotas no vietējo lauksaimnieku un pārtikas ražotāju produktiem.
Turpinot maijā Siguldā sākto diskusiju par bērnu ēdināšanas sistēmas maiņu Latvijā, plaši pārstāvēta delegācija pieredzes apmaiņas programmas ietvaros Somijā pirmajā vizītes dienā apmeklēs piena lopkopības fermu un piena pārstrādes uzņēmumu “Koskenoja”. Pēcpusdienā D.Šmitam paredzēta divpusēja tikšanās ar Somijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru Anti Kurvinenu (Antti Kurvinen).
Vizītes otrās dienas centrālā tēma plānota “Somijas pārtikas sistēmas pamatelementi un bērnu uztura nozīme tajā, kā arī iedvesma un piemēri no reģionālās attīstības”. Delegācija uzklausīs Seinajoki un Turku universitātes pārstāvjus, kas dalīsies pieredzē par ilgtspējīgas pārtikas sistēmas izveidi Somijā – pārtikas drošību un kvalitāti no lauku sētas līdz galdam un to, kāpēc Somija bērnu veselīgā ēdināšanā ir viena no līdervalstīm. Savukārt pēcpusdienā delegācija apmeklēs piena pārstrādes uzņēmumu “Valio”.
Vizītes trešajā dienā delegācija iepazīsies ar Somijas skolu ēdināšanas sistēmu, kā arī ar valsts īstenotajām pārtikas iepirkumu vadlīnijām. Delegācijas dalībnieki apmeklēs arī centrālo virtuvi Alvariina pilsētā, kur gadā sagatavo aptuveni trīs miljonus maltīšu 11 000 klientiem aprūpes namos un skolās. Paredzēts arī, ka Somijas Lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrijas speciālisti iepazīstinās ar Somijas skolu ēdināšanas sistēmu un pašreizējo attīstības programmu.